Main

Eerste hulp bij ongelukken

BHV cursus

 

 

Ongelukken gebeuren. Een ongeluk kan gaan van een handbeweging tot een auto-ongeluk met ernstig letsel of de dood tot gevolg. Je weet nooit wanneer een ongeluk kan toeslaan en je moet voorbereid zijn om snel te reageren als zo'n incident toeslaat. Ongevallen komen vaak voor, vooral rond bouwplaatsen, landbouwgronden en speelplaatsen waar kinderen samenkomen. Daarom is eerste hulp bij ongevallen zo belangrijk. Ongevallen zijn vaak niet te voorkomen, maar er zijn enkele eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om de kans erop en de ernst van eventuele verwondingen te verminderen. Door te weten wat u bij een ongeval moet doen, loopt u minder kans op ernstige gevolgen, zelfs als het anders loopt dan gepland. Eerste hulp bij ongevallen zal variëren afhankelijk van de aard van het ongeval en de ernst ervan; er zijn echter enkele universele principes die op bijna alle situaties van toepassing zijn. Ongeacht of uw letsel licht of ernstig is, het is essentieel om een plan te hebben voordat u met een noodsituatie te maken krijgt en iedereen te helpen die in nood zou kunnen zijn en ook iedereen te helpen die gewond zou kunnen zijn of lijden nadat de noodsituatie voorbij is. Een BHV cursus volgen is dus zeker aan te raden.

Weten wat te doen bij een ongeluk

Als u zich midden in een ongeval bevindt, moet u de situatie zo snel en correct mogelijk beoordelen. Stel uzelf de volgende vragen om u te helpen bepalen wat u moet doen: Wat is er gebeurd? Waar bent u? Wat draagt u?

Er zijn vele redenen waarom u een ongeluk kunt krijgen. Als iemand de oorzaak van het ongeval is, kan hij zelf het slachtoffer zijn en het niet eens beseffen. Een kind dat wegloopt van een ouder kan in een geul vallen die zonder zijn medeweten is gegraven, of een bouwvakker kan struikelen en in een gat vallen waarvan hij niet wist dat het er was.

En dan zijn er nog de ongelukken die gebeuren door onverwachte omstandigheden. Een plotselinge storm, een nabijgelegen plaats van het ongeval of zelfs een persoon die in de buurt loopt is voldoende om een aanrijding te veroorzaken.

Veilig blijven na een ongeval

Na een ongeval voelt u zich waarschijnlijk geschokt en bang. U moet uzelf kalmeren, uw omgeving beoordelen en ervoor zorgen dat er geen andere gewonden zijn, voordat u hulp biedt aan mensen in nood.

Zorg er eerst voor dat u veilig bent. Blijf waar het incident heeft plaatsgevonden totdat de hulpdiensten arriveren en beoordeel de verwondingen van de mensen om u heen. Als u gewond bent, beoordeel dan uw verwondingen en kijk of u medische hulp nodig heeft, maar verlaat de plaats van het ongeval niet. De kans is groter dat u meer hulp krijgt als u nog ter plaatse bent. Als u kunt lopen, blijf dan in de buurt en roep om hulp. Als u hulp nodig hebt omdat u gewond bent, bied dan hulp waar u kunt. Als u hulp nodig heeft omdat u duizelig of verward bent, bel dan om hulp.

Tips om te helpen na een ongeval

Als u gewond raakt bij een ongeval, is het eerste wat u moet doen de verwondingen beoordelen, inclusief eventuele schade aan uw eigen lichaam. Bel vervolgens om hulp en zorg ervoor dat u kalm blijft. Probeer in de buurt van de plaats van het ongeval te blijven, zodat de hulpdiensten u gemakkelijker kunnen vinden. Zorg ervoor dat uw luchtwegen vrij zijn en dat u normaal ademt voordat u de plaats van het ongeval verlaat, zodat u geen verdere schade veroorzaakt. Probeer bovendien niemand te verplaatsen die ernstig gewond lijkt te zijn. Bel 911 of een andere hulpdienst. Als u niet gewond bent, zoek dan een telefoon om hulp in te roepen. Als u kunt lopen, blijf dan in de buurt en bel om hulp. Als u hulp nodig hebt omdat u gewond bent, bied dan hulp aan waar u kunt.

Conclusie

In de nasleep van een ongeval is het van vitaal belang dat alle betrokkenen de tijd nemen om hun eigen gezondheid en die van de gewonden of hulpbehoevenden te beoordelen, evenals de schade die mogelijk is veroorzaakt. Vervolgens moeten de gewonden kalm blijven, hun verwondingen beoordelen en op hulp wachten. Zij moeten ook in de buurt van de plaats van het incident blijven tot de hulp arriveert. Dit zorgt ervoor dat eventuele verwondingen worden beoordeeld en dat hulpverleners weten waar ze de hulpbehoevenden kunnen vinden.